Dzisiaj jadę na Wielki Mur. Chińskie powiedzenie mówi iż każdy prawdziwy Chińczyk musi zobaczyć Wielki Mur. Każdy tubylec z którym rozmawiałem w pierwszej kolejności pytał czy tam byłem. Sceptycy mówią iż ten w pobliżu Pekinu w Badaling jest tylko podróbką dla turystów, ale to właśnie ten fragment cieszy się największą popularnością. Odrzuciłem chyba kilkadziesiąt propozycji naciągaczy, którzy chcieli mi zorganizować tam wycieczkę i jadę na własna rękę. We wszystkich przewodnikach znajdziecie informację że trzeba dojechać linią metra nr 2 do stacji Jishuitan, a następnie przejść 400 metrów do dworca autobusowego, ale nigdzie nie znajdziecie w którą stronę te 400 m. Podpowiadam, bo sam się nalatałem w najróżniejsze kierunki. Wychodząc ze stacji metra stańcie twarzą do ulicy i w prawo. Doszedłem w końcu na dworzec. Kolejną informacją w przewodnikach jest to iż do Badaling jeździ numer 919 hmm... niekoniecznie. Ale o tym za chwilkę. Wyobraźcie sobie dworzec autobusowy, jakiś tam w Polsce w większym mieście. A teraz powiększcie go 20-krotnie. Stanowiska dla autobusów są poukładane numerami. To gdzie stoi 919!!!??? Gdzieś za horyzontem. Idę przez ten dworzec, idę, idę, idę. Co kawałek na słupie wisi tablica i coś tam jest napisane o linii 919, ale nie chce mi się czytać. Uznałem że pewnie coś w stylu że „do 919 tam”. Znalazłem, podjechał, wpakowałem się do niego. Siedzę już i wtedy ktoś mi się pyta czy chcę jechać na Wielki Mur. Mówię że tak i osoba z którą rozmawiam informuje mnie że została zmieniona linia i teraz inny autobus tam jedzie. Trzeba było jednak wczytać się w tą tablicę. Próbuję wysiąść ale to nie takie łatwe. Otwarte są tylko drzwi przy kierowcy, a Chińczycy jak to mają w zwyczaju pchają się na oślep niemiłosiernie. Nie mogę ujść pod tą napierającą falę. W końcu udaje się wysiąść. Teraz uznaję że na Wielki Mur jedzie na pewno ten autobus, do którego czeka najwięcej ludzi. Trafiłem. Na wszelki wypadek jeszcze pytam w kolejce czy to autobus na Wielki Mur. Co ciekawe do autobusu wpuszczanych jest tylko tyle osób ile jest miejsc siedzących. Po drodze ktoś w rodzaju przewodnika opowiada coś prawdopodobnie o Murze, ale tylko po chińsku. Autobusy do Badaling odjeżdżają tylko do godziny 12:00, koszt przejazdu to 12 RMB, czas jazdy około półtorej godziny.